Help ons

BURKINA

BALEN

Help ons. Organiseer een actie


Wil je met je school, bedrijf of vereniging een actie organiseren voor Tansila?

Aarzel niet, we kunnen je hulp goed gebruiken!

Opbrengsten van acties zijn voor ons een belangrijke bron van inkomsten.


Heb je vragen, neem dan contact op met Agnes Willems: agnes.willems9@telenet.be


Actie in 2014:

De vier gemeentelijke basisscholen in Balen hebben met hun jaarlijkse sponsoractie geld ingezameld voor de bouw van een middelbare school in Tansila in Burkina Faso. Dat project wordt mee ondersteund door Marbol, de Mondiale Adviesraad Balen Olmen. In totaal werd vijfduizend euro ingezameld.


Actie in 2015: Vormelingen Strooiendorp

Veel gelukkige gezichten bij de jongeren die het h. Vormsel ontvingen op 26 april, bij ouders, familie en vrienden. Tevredenheid ook bij de vormheer E.H. Herman Moors en parochiepriester Jean Pierre Laenen, voor een ingetogen viering, mooi opgeluisterd door het uitgebreid koor o.l.v. Marc Stans. Voldoening ook bij de catechisten die terug mogen kijken op een boeiende periode met de jongeren.. Een rode draad tijdens de voorbije maanden was het project t.v.v. Tansila in Burkina Faso.

Steun aan project.

In het najaar waren de catechesejongeren van Strooiendorp, Centrum en Geleeg te gast bij juf Agnes, in het schooltje in Strooiendorp. Haar verhaal, geïllustreerd met foto’s uit Tansila, liet een diepe indruk na. Zij bezoekt zowat jaarlijks dit dorp, om samen met andere vrijwilligers uit Balen en omgeving het project op te volgen dat ze een aantal jaren geleden zelf hebben opgestart. Zij bouwen ter plaatse een school en een internaat om studiekansen en daarmee toekomst te bieden aan kinderen in de wijde omgeving van het dorp Tansila. Alle ingezamelde financiële en materiële middelen worden volledig in die gemeenschap geïnvesteerd en benut. Alles wordt nauwgezet opgevolgd zodat elke cent terecht komt.

Boven verwachting.

Na het bezoek aan juf Agnes werd besloten om solidair te zijn en ontstond het initiatief om zelfgebakken koekjes, cakes en wafels te verkopen. Er was heel veel bereidwilligheid. Stel u even de keuken van catechiste Henriette voor, waar de voorbije maanden 200 pakjes koekjes, 232 cakes en 1300 wafels werden gebakken!

Het eindresultaat was boven verwachting: 3.230 euro! Met dank aan alle helpers en sympathisanten die dit waar hebben gemaakt!

In het college van Tansila is dringend nood aan sanitaire installaties, ook om de nodige erkenning te krijgen van het Ministerie van Onderwijs in Burkina Faso. Die werken worden begroot op 3.128 euro. Het ingezamelde bedrag wordt gebruikt om het sanitair in het college te realiseren!


Actie 2015: Vrije Basisschool Balen

Leerlingen en leerkrachten van de Vrije Basisschool in Balen hebben tijdens de maand april actie gevoerd voor Tansila. Alle klassen, kleuterklassen en lagere school klassen hebben de handen in elkaar gestoken om de jeugd in Tansila een betere toekomst te geven.

Abbé Pierre was op bezoek in Balen en daarvan hebben we gebruik gemaakt.

Met ons tweeën hebben we met mooi beeldmateriaal, het leven in Burkina Faso en Tansila duidelijk gemaakt aan de kinderen en de leerkrachten.

Elkeen was diep onder de indruk. Dit heb ik kunnen lezen in de heen-en-weer-schriftjes die de kinderen hebben gemaakt. Daarin werden de indrukken van de kinderen genoteerd of getekend. Alles werd dan nog eens verfraaid met mooie foto's van de kinderen in een Afrikaanse outfit.

Op het einde van deze Afrika-periode heeft de school een sponsorwandeling georganiseerd.

Een prachtig bedrag werd ingezameld voor het college aan de andere kant van de wereld: € 5634,57

Chapeau!

Actie 2015: Sint-Jan Berghmanscollege in Mol

Ook de leerlingen en leerkrachten van het Sint-Jan Berghmanscollege hebben hun beste beentje voorgezet t.v.v. Tansila.

Zij stapten maar liefst € 2000 bij elkaar om de verdere financiering van het college te bekostigen.

Ook aan hen een dikke proficiat!

Actie 2015: Sint-Michielinstituut Leopoldsburg - Strooiendorp

Tijdens de vastenperiode hebben de leerkrachten en leerlingen van de wijkschool Strooiendorp zich enorm ingezet om het project van hun juf, Agnes Willems, financieel te ondersteunen.

Het thema kreeg de naam: Hey five voor Tansila!

Drie weken lang hebben ze hun schooltje omgetoverd in een Afrikaans sfeertje.

Er werden Afrikaanse knutselwerken gemaakt door de kinderen, er werd Afrikaans gekookt en de kinderen kwamen af en toe in Afrikaanse kledij naar de klas.

Ook de ouders werden betrokken bij het project.

Ze werden allemaal uitgenodigd om te komen kijken en luisteren naar het verhaal van de juf.

Om de vastenperiode af te sluiten werd er een sponsorwandeling georganiseerd door de straten van Strooiendorp.

Ook ouders, grootouders, tantes en nonkels kregen de kans om mee te stappen.

Deze wandeling bracht de mooie som van € 1568 op.

Later werd er nog een Afrika-museum opgesteld in de parochiezaal van Strooiendorp. Daar konden de mensen de knustelwerkjes van de kinderen komen bewonderen. Een lekkere tas koffie met een overheerlijke wafel van Henriette bracht ook wat geld in het laadje: € 458.

Naar jaarlijkse gewoonte konden de mensen ook in 2015 een ontbijt bestellen dat thuis werd geleverd. De opbrengst daarvan was € 386,34.

Dank je wel lieve kinderen, enthousiaste ouders en toffe collega's. Jullie zitten voor eeuwig in mijn hart!

Actie 2016: Vormelingen Strooiendorp

In oktober 2015 heb ik met heel veel plezier de vormelingen ontvangen in mijn klas om aan hen het project in Tansila voor te stellen. De jongeren waren zeer geïnteresseerd en  enthousiast.

Dat bleek ook achteraf. De jongeren stelden spontaan voor om mee te werken aan dit project en geld in te zamelen. Samen kozen we een doel: ze wilden het laatste klaslokaal van het college Agnes Willems voorzien van stoelen en banken.

De plaatselijke smid in Tansila werd gecontacteerd door abbé Pierre. Hij zou de opdracht krijgen om dit meubilair te maken. Op deze manier steunen we kleine handelaars in Tansila.

De 3 catechisten, Henriëtte, Mia en Dennis, begonnen al te dromen: Kunnen we het bedrag van vorig jaar evenaren?

Er werd beslist om opnieuw zandkoekjes, wafels en cakes te bakken.

De vormelingen zijn met deze lekkernijen huis aan huis gegaan om te verkopen.

Er werden maar liefst: 220 cakes, 2568 wafels en 2400 zandkoekjes gebakken en verkocht.

Niet alleen de vormelingen hebben zich enorm ingezet, maar ook veel oudere broers en zussen, enkele vormelingen van vorig jaar en leden van het zangkoor. Daarvoor mijn oprechte dank!

Een prachtig resultaat: Op zondag, 17 april 2016, hebben de vormelingen na de viering van hun Heilig Vormsel, me een cheque overhandigd van maar liefst € 4630.

Dank jullie wel, groot en klein, jong en oud, voor jullie prachtige inzet.

De laatste klas van het college Agnes Willems wordt, dank zij jullie, voorzien van banken en stoelen.


Actie 2016: Sint-Michielinstituut Leopoldsburg - Strooiendorp

Voor het tweede jaar op rij stelden mijn collega's voor om de aandacht van de vastenactie van 2016, te richten op het project in Tansila, Burkina Faso.

We startten deze 3 intense weken met de voorstelling van het project. Alle klassen werden in mijn klaslokaal uitgenodigd om te komen kijken en luisteren naar het leven in Burkina Faso.

Zelf had ik voor elke klas (van 2,5 jaar tot 8 jaar) een verteltas samengesteld. In deze Afrikaanse tas zaten Afrikaanse kledingstukken, foto's van Tansila, een wereldkaart, maar ook een kaart van Afrika,...

De bedoeling van deze tas: elke dag tijdens de vastenperiode, kreeg 1 kind van de klas de tas mee naar huis om thuis, aan mama, papa, broer, zus, te vertellen over Tansila. Op die manier werd het hele gezin betrokken bij het project.

Daarna zijn we aan de slag gegaan IN de klas.

De kinderen kregen de opdracht om een mooie, leuke, originele tekening te tekenen, kleuren of verven over Afrika.

Elk kind heeft zijn uiterste best gedaan.

Van deze kunstwerken hebben we mooie, bruikbare gadgets laten maken: een koffiemok, placemat, muismat, gymtas,... Twee weken lang werd er een webwinkel geopend voor elk kind. Via mails en facebook kregen de mensen de kans om een origineel geschenk te kopen van hun oogappel.

Wat een succes!

Deze kunstenaarsactie heeft maar liefst € 1440,21 opgebracht.

Op vrijdag, 15 april hebben we dan nog een Afrika-wandeling georganiseerd door de straten van Strooiendorp.

Deze wandeling leverde ook nog eens heel wat centjes op: € 387,61.

Na de wandeling kregen de kinderen nog de kans om een versgebakken wafel te kopen van Henriëtte: € 169.

Dit bracht ons op een mooi bedrag van € 1996,82.

Bedankt collega's, leerlingen en ouders. Hiermee kunnen we het college Agnes Willems voorzien van een kopieermachine.Actie 2016: Burkina Rock

22 oktober 2016 werd voor de vijfde maal Burkina Rock georganiseerd in VC De Kruierie.

5 fantastische bands kwamen er optreden voor het goede doel.

Om half 8 opende Eliseo de avond. Eliseo is van Argentijnse afkomst en studeert aan het Muziekconservatorium in Antwerpen. Voor hem was het al de tweede keer dat hij kwam optreden op Burkina Rock. Enorm bedankt, Eliseo.

Na de mooie rustige klanken van Eliseo, kwam het luidere werk aan de orde.

Uit het Antwerpse mochten we Gino's Eyeball verwelkomen. Prachtige punkrock, met hier en daar een lollige insteek.

De leden van Red Stags zijn rasechte Balenaren. We hadden ze enkele maanden voordien al mogen bewonderen op BOA, net zoals de volgende groep, de Auwguerke.

Zwoele ska en reggea-ritmes weerklonken in de zaal. Het publiek werd gewoon meegezogen.

Om 1uur hebben The Bugs de nacht ingerockt. Voor hen was het ook niet de eerste keer dat we ze aan het werk hoorden op Burkina Rock.

Wederom een zeer geslaagde avond.

Het publiek, de muzikanten, de organisatie .....voor iedereen was het een groot succes.

Dank aan allen die aanwezig waren om mee te rocken, ook de helpers en natuurlijk de muzikanten. BARKA!     

Actie 2016: KVLV Balen-Centrum

3 oktober 2016 werd ik uitgenodigd op het jaarlijks ledenfeest van KVLV Balen-Centrum.

Nadat een 100-tal enthousiaste vrouwen hun maaltijd hadden genuttigd, was het de beurt aan mij.

Aan de hand van mooie foto's van het project in Tansila, heb ik alles haarfijn uitgelegd hoe de werking van het project in elkaar zit. Over de opstart, het leven in Tansila, het opvangtehuis, het college Agnes Willems, het peter- en meterschap. 45 minuten was er een ijzige stilte in de zaal en luisterde iedereen aandachtig.

Een pracht van een ervaring voor mij. Meestal ga ik spreken voor kinderen in een school of catechese. Nu was het een zaal vol volwassen vrouwen.

Na afloop volgde de tombola. De aanwezigen zijn extra diep in hun geldbeugel gegaan, omdat ze wisten dat een deel van de opbrengst naar het project zou gaan.

Met grote fierheid mocht ik een briefomslag ontvangen van € 400. Dank jullie wel, vrouwen van Balen!

Met het bestuur van KVLV Balen heb ik besloten om het geld te gebruiken om het inschrijvingsgeld te betalen van 4 leerlingen in het naaiatelier Josiane, dat in januari zal geopend worden.

4 leerlingen kunnen 1 jaar les volgen in het naaiatelier dank zij KVLV Balen-Centrum.

In naam van deze leerlingen wil ik jullie van harte bedanken.

Deze 4 meisjes zullen vanaf januari 1 jaar naailes kunnen volgen dank zij KVLV Balen.Dioma Jeanne

Kienou Tièrè

Kone Emilienne

Dioma Bernadette

Actie 2016: De legendarische" warmste week"-fuif

Zaterdag, 17 december 2016, werd er een heus dansfestijn georganiseerd door enkele vrijwilligers in de voetbalkantine van het Heike.

Gezellig babbelen, een danske plasseren,... en dat allemaal in de warmste week!

Vrienden en vriendinnen van Chiro, KSA, Weezer, Kruger, Corsé,....allemaal sympathisanten van het project Balen-Tansila, hebben zich een hele avond én nacht geamuseerd op muziek van DJ Hilde en DJ Weezer.

In de foodtruck van Tante Sila werd lekkere soep geserveerd en een broodje Tansila, gesponsord door Keurslager Willekens en Carrefour Balen. Van harte dank!

Achter de toog werd met veel plezier cava uitgeschonken door de huidige chiro-leidster. Chapeau dames.

En de cava liep er vlotjes in. Bedankt Cavino!

Aan alle aanwezigen een welgemeende dank. Maar ik mag vooral de 2 organisatoren niet vergeten.

Zij hebben dit prachtig in elkaar gestoken. De voetbalkantine was 1 nacht een warm nest met prachtige foto's van Tansila, een jukebox en een foodtruck.

Ik mag met zeer veel fierheid dan ook melden dat deze avond €900 heeft opgeleverd voor Tansila.

Sponsor Carrefour Balen
Sponsor Cavino
Prachtig!
Tansila was er volledig bij!
De voetbalkantine is onherkenbaar.
De foodtruck van Tante Sila
Bedankt chiro-leiding.
DJ Hilde
KLJ-meisjes in volle actie.
DJ Weezer
Sponsor Verbroedering Balen
Sponsor Keurslager Willekens Balen

Actie 2016: Shoppen voor het goede doel

Zaterdag, 3 december en zondag, 4 december, was TREND WOONIDEE in Tessenderlo voor de laatste keer geopend.

25 jaar heeft mijn zus, Rita Willems, de winkel met hart en ziel gerund.

Rita is zelf al 2x meegereisd naar Tansila en heeft met eigen ogen de armoede mogen meemaken.

Daarom kwam ze met dit prachtige idee.

"Het allerlaatste weekend zou ze de volledige opbrengst van de verkoop willen schenken aan Tansila"

Een prachtig initiatief!

En het was een enorm succes.

Heel veel lieve mensen zijn een kijkje komen nemen en hebben al vroege kerstinkopen gedaan.

Op zondagavond hebben we de winkeldeur voorgoed gesloten en heeft mijn zus een mooi bedrag van    € 3000 kunnen schenken aan Tansila.

Bedankt Rita. Bedankt lieve mensen. Jullie zijn super.

Actie 2016: Warmste week

Tijdens de "Warmste Week" van Stubru, organiseerde het gemeentebestuur van Balen een nostalgisch leescafé in de bib.

Vijf dagen lang konden de mensen een (h)eerlijke tas koffie komen drinken, zelfgebakken wafels proeven, genieten van een lekker biertje....met op de achtergrond mooie live muziek.

Het gemeentebestuur van Balen besliste om de opbrengst van dit warme gebeuren te schenken aan 3 goede doelen: De Schakel, het Clownshuis en Tansila.

Een warme dankjewel aan alle vrijwilligers, verenigingen, muzikanten en ook de vele bezoekers die hun warm hart hebben getoond voor deze Balense goede doelen.

Het gemeentebestuur van Balen wil ik ook van harte bedanken voor dit mooie initiatief!

Deze fantastische week leverde maar liefst € 674,16 op.


Actie 2016: Naai-marathon.

Het naaikaffee van Femma in Mol, kan zich niet onbetuigd laten....

Zondag, 27 november, gingen heel wat dames aan de slag voor het goede doel.

De warmste week van StuBru heeft de dames van Femma aan het denken gezet om achter hun naaimachines te kruipen. Een 12 uur durende naaimarathon!!

Al deze spulletjes kunnen op 10 december de jouwe worden op de Crea-Winterbar in Mol-Gompel.

Femma steunt daarbij niet alleen Tansila, maar ook Hachiko, een organisatie die assistentiehonden traint.

En of het een mooie actie is geworden.

De naai-marathon van Femma leverde maar liefst €300 op. Chapeau dames!

Acties 2017: 50 ste verjaardag!

Naar aanleiding van mijn 50 ste verjaardag, wilde ik  graag een feest organiseren met mensen die me na aan het hart liggen. Familie, vrienden, collega's,...

Om ook mijn vrienden / bevolking in Tansila mee te laten genieten van het feest, kwam het opzet om ipv een cadeau, een briefomslag te schenken voor het project in Tansila.

Het werd een leuke avond waar veel werd gebabbeld en gelachen met de foto's van een halve eeuw Agnes.

Deze mooie avond leverde een voorlopige opbrengst op van € 2490.

Prachtig lieve mensen, voor jullie ooo zo groot hart!

Een blik op halve eeuw Agnes: samen met de kinderen op vakantie.
Een blik op halve eeuw Agnes: Afrika!
Een blik op halve eeuw Agnes: een 1-jarige snoeper.
Een blik op halve eeuw Agnes: samen met zus Rita naar carnaval.
Een blik op halve eeuw Agnes: geboorte.
Een blik op halve eeuw Agnes: 25 augustus 1966.
Een blik op halve eeuw Agnes: samen op vakantie.
25 maart: Feest tvv Tansila.
Een prachtige voorlopige opbrengst van € 2490.

Actie 2017: Vastenactie Sint-Michiel Strooiendorp: Ik draag mijn steentje bij voor Tansila

De vastenactie op mijn schooltje Sint-Michiel Strooiendorp, mocht weer georganiseerd worden tvv Tansila. Met de collega's hebben we gekozen voor de slogan: We dragen ons steentje bij voor Tansila.

Omdat we de volledige opbrengst van de acties willen schenken aan het landbouwatelier, hebben we ook gezorgd dat alles in het teken van land- en tuinbouw stond.

De eerste week kregen alle leerlingen een maïs-sponsorkaart mee. Het was de bedoeling dat de kinderen thuis een kleine huishoudelijke taak zouden verrichten (helpen tijdens de afwas, kamer opruimen, wandelingetje met de hond, papa helpen in de tuin,...) om het leven van een Afrikaans kind te ondervinden. In ruil van hun taakje, kregen ze van de ouders een centje. Elke euro die in de klas werd binnengebracht, daarmee mochten zij naar de maïswinkel in de klas en verdiende ze een schepje maïs. Op het einde van de vastenperiode, vrijdag 31 maart, werd er een heus maîs-parcours afgelegd door de kinderen om AL de maïs te verzamelen. Dit fantastisch evenement leverde een mooie som op : € 1463,07

Ook in de klassen werd er hard gewerkt rond Tansila om de kinderen aan te sporen zich in te zetten voor de armsten op deze wereld.

Deze inzet konden de ouders en grootouders samen beleven met hun (klein)kinderen op donderdag, 30 maart in de parochiezaal van Strooiendorp. Een Afrikaanse markt waar allerlei lekkers werd verkocht, gefabriceerd door de kinderen en ouders; popcorn, wafels, cake, cupcakes, Turkse pizza, soep, confituur,...

Om de tuin of je terras op te fleuren, konden we rekenen op Ollevier en Co en Diepvens Carlo, die ons heel wat planten, kruiden en éénjarige bloemen schonken. Prachtig!

Na de aankopen, konden de aanwezigen nog iets drinken in de caferatia van de parochiezaal van Strooiendorp. Ook deze mensen willen we van harte danken, omdat we de zaal ter beschikking kregen.

Deze prachtige zonnige namiddag leverde € 1100 op.

Chapeau aan al mijn collega's, de ouders en grootouders, de directie van de school, de vernoemde tuincentra, maar vooral aan de leerlingen van Strooiendorp!

Wij hebben wel degelijk ons steentje bijgedragen voor Tansila.

 

Werken in de klas rond Tansila.

Afrikaanse markt.

Maïs - parcours op de speelplaats

Actie 2017: Vormelingen Strooiendorp.

In oktober 2016 zijn de vormelingen van Strooiendorp bij mij te gast geweest in de klas om te komen kijken en luisteren naar beelden van het project in Tansila.

Na de voorstelling waren de jongeren zeer enthousiast en ze waren bereid om ook dit jaar hun handen uit de mouwen te steken om geld in te zamelen.

En samen begonnen we te dromen: Kunnen we het bedrag van € 4000 bij elkaar bakken. Want € 4000 hebben we nodig om één klaslokaal aan het college bij te bouwen. Het was afwachten.

"Vele handen maken licht werk" zegt een spreekwoord en dat is ook nu weer gebleken.

Niet alleen de vormelingen, maar ook het zangkoor van Strooiendorp heeft spontaan meegewerkt om te helpen bakken en verkopen.

Ook bakker Guy van Heppen heeft, voor het 2de jaar op rij, zijn steentje bijgedragen door het deeg van de zandkoekjes te schenken als sponsoring voor het project.

Er werden maar liefst 184 cakes, 2928 wafels en 3340 zandkoekjes gebakken en verkocht!

Met grote fierheid hebben de catechisten, vormelingen en leden van het zangkoor me een cheque kunnen overhandigen tijdens de vormselviering op 7 mei van € 5200.

Ik kan alleen maar zeggen: dromen komen uit!

Ik wil dan ook Henriette, Dennis, de vormelingen en alle leden van het zangkoor en de vele vrijwilligers van harte bedanken voor hun inzet. Zij maken het leven van de de mensen in Tansila aangenamer!

Dikke dikke merci!


Actie 2017: Koergekweel in Sint-Jan Berchmanscollege Mol.

19 mei 2017 organiseerden enkele jongeren van het Sint-Jan Berchmanscollege in Mol een openlucht concert. Op de speelplaats van de school, klonk de hele avond mooie rockmuziek.

Dit is een jaarlijks gebeuren dat wordt georganiseerd door de studenten. Dit jaar willen ze de opbrengst schenken aan Tansila. Prachtig toch, dat jongeren zich willen inzetten voor onbekenden aan de andere kant van de wereld. Een dikke merci!

Op vrijdag 31 juni heb ik een cheque mogen ontvangen van maar liefst

€ 1300.

Daarmee kunnen we het lyceum Agnes Willems verder afbouwen.

Heel erg bedankt! Ik heb enorm veel respect voor deze jongeren!!

Actie 2017: Lions Mol Atomiq

In 2017 hebben 35 actieve dames van de Lions Club Mol Atomiq, €22.000 kunnen verdelen onder goede doelen. Met grote fierheid hebben we een cheque van maar liefst € 500 ontvangen voor het project Tansila in Burkina Faso. Het geld zal besteed worden voor de verdere financiering van mikro-kredieten voor vrouwen in Tansila. In naam van deze vrouwen: Bedankt!!

Lions Mol Atomiq

Vrouwengroep van het Agnes Willems Fonds

Actie 2017: Burkina Rock

18 november 2017 vierden we de 6de editie van Burkina Rock.

Rocken voor Burkina Faso is in een Balen een jaarlijkse traditie geworden.

4 lokale muziekbands traden op voor het goede doel.

Arne en Lobke: Prachtige, rustige covers. Klonk zalig in de oren.

De Hukkelfukkers: Vetzakkerij-rock uit Lichtaart.

Freak: Lekker funcky

The All Star Wedding Band: Heerlijke, hevige rock om de avond af te sluiten.

De bands hebben hun uiterste best gedaan. Daarvoor een oprechte " merci " in naam van de mensen in Tansila.

Ook de aanwezigen wil ik van harte bedanken. Hopelijk zien we mekaar terug op 13 oktober 2018!


Actie 2018: Maand zonder klagen.


Mijn lieve collega's van het Sint-Michielinstituut in Leopoldsbrug hebben een maand niet geklaagd of gezaagd.

Wie het toch waagde tijdens de koffiepauze om te klagen, moest een centje deponeren in de pot voor Tansila.

Dit geklaag bracht maar liefst € 92.08 op.

Dankjewel collega's voor zoveel geklaag!

De kinderen kregen ook een schatkist mee naar huis om thuis over Tansila te vertellen met mooi fotomateriaal. Op die manier worden de ouders ook geprikkeld.

Actie 2018: Vastenactie Sint-Michielinstituut Strooiendorp: Verborgen schatten


2018 wordt een talentenjaar op Strooiendorp. Met heel ons schooltje zijn we op zoek gegaan naar verborgen talenten bij onszelf, maar ook bij kinderen in Tansila, die de kans niet krijgen om hun talenten te ontwikkelen, omdat ze de kans niet krijgen om naar school te gaan.

Elke week moest een klas op zoek gaan naar de

schatkist. Daarin zat een foto van een kind van Tansila

en er stond bijgeschreven welk talent dat kind had.

Een leuke start om over talenten te praten.

Samen met de kinderen zijn we op zoek gegaan naar

onze eigen talenten en hebben thuis "klusjes" gedaan.

Dankzij deze klusjes konden de leerlingen centjes verdienen

op hun schatkaarten-sponsorkaart.

Een volle kaart gaf recht op een sleutel. Welke klas zou

de gouden sleutel verdienen om de reuze schatkist te openen.

Een enthousiaste groep kinderen heeft met die

sponsorkaarten maar liefst € 841,75 ingezameld.

In de klassen werden ook heel wat activiteiten gedaan met de kinderen om hun eigen innerlijke schatten te ontdekken. Chapeau aan de collegas' voor hun enorme inzet en ook aan de ouders en de kinderen.

En uiteindelijk brak dan de dag aan om uit te zoeken welke klas de gouden sleutel had om de kist te openen.

Op een fiets moesten de leerlingen een parcours afleggen. Een super-voormiddag!

Het einde van de vastenperiode hebben we samen met de ouders gevierd in de parochiezaal van Strooiendorp.

Spelletjes spelen, wafels kopen, een verrassingspakje kopen, iets drinken,...een gezellige warme sfeer!

Ik wil daarom ook vooral alle ouders en kinderen bedanken, mijn collega's voor de vele weken hard werken aan het project en ook de leden van het zangkoor, met als touwtrekker Henriette, voor het bakken van de overheerlijke wafels, cakes en zandkoekjes. Het slotmoment bracht € 606 op.

Ook een extra verkoop van truffels en zeevruchten bracht € 325,53 op.

In naam van de volledige bevolking van Tansila, abbé Pierre Sanou en natuurlijk mezelf, een welgemeende BARKA!

De vastenactie op ons schooltje in Strooiendorp bracht in totaal een prachtige €1773,28 op.


Actie 2018: Zangkoor Strogalm Strooiendorp


22 maart2018 werd ik uitgenodigd op de paas-repetitie van zangkoor Strogalm van Strooiendorp (Leopoldsburg).

Geheel onverwacht werd me een cheque overhandigd van maar liefst €1050.

De koorleden van Strogalm, hun orgelist, Marc Stans en de coverband The Maverix, hadden besloten om de opbrengst van enkele optredens te schenken aan de mensen in Tansila.

Zingen voor het goede doel, maar de klank nog zuiverder en intenser.

Met heel mijn hart....DANKJEWEL!Actie 2018: Balen Jaarmarkt: Kruger-Reünie


Balen jaarmarkt is altijd een heel gebeuren in de gemeente. Kermis, blije kinderen, jeugd,...

En dat bracht onze schepen van Ontwikkelingssamenwerking, Zjeen Reynders, op een idee.

Zelf is hij al 3 keer meegeweest naar Tansila en heeft me 2 jaar geleden een geweldige duw in de rug gegeven, door een ambulance aan te kopen.

Een prachtig koopje hadden we destijds gedaan. Wisten wij veel dat een automatische versnelling niet tegen die slecht onderhouden wegen kunnen. Na enkele keren van Tansila naar Solenzo te reizen, begaf de versnellingsbak het. Tot nu toe hadden wij, maar ook de gemeenschap in Tansila, niet de financiële middelen om dit te laten repareren.

Een Kruger-reünie, georganiseerd door Zjeen Reynders en zijn vrienden, tijdens de jaarmarkt, heeft ervoor gezorgd dat in april 2018 de ambulance kan worden hersteld.

De automatische versnelling wordt vervangen door een handmatige versnelling en er komen 4 nieuwe banden onder het hele gestel.

Een mooie som van €1500 is er bij mekaar gedanst!

Dank je wel Zjeen en Kruger-vrienden voor dit mooie gebaar.

Actie  2018: Burkina Rock:


13 oktober 2018 was het zover: de zevende editie alweer van Burkina Rock.

Velen voorspelden het al: 2018 wordt een TOP-jaar.

En inderdaad met deze affiche hebben we Balen weer doen rocken voor het goede doel.

Arne en Lobke stonden voor de tweede keer op de affiche met hun prachtig gezang.

Daarna de Balense Bugs. Ook zij hebben weer het beste van zichzelf gegeven.

The Skadillacs brachten ska van het hoogste niveau en de avond werd afgesloten door de metalband Elephant.

Geniet van de prachtige foto's gemaakt door Marjan Berghmans.